lauantai 4. huhtikuuta 2009

Samospusero valamis

Lapset oli heti aamusta täpinöissään: virpomaan pittäis päästä. Ja kävihän ne lähitaloissa. Muutama noita on meilläki käyny. Virvon varvon tuoreeks terveeks...

Samospusero on valamis. Ei tullu istutettuja hihoja, vaikka Ullassa oli ohoje selekiällä suomekielellä miten semmonen tehhään. Muistelin Katiijan teheneen villatakin samoksesta. Kävin vakkoilemassa sitä ja päätin kaventaa palamikoita pois sen mukkaan ku silimukat loppuu. Hyvä tuli.

Alunperin alotin paian helemikuun loppupuolella. Pusero hyyty sillon heti alakusenttimetreille. Ei ollu oikein sopivia hyviä puikkoja, enkä tienny mitä tekisin resorin kans. Purin resorin ja tuumailin paian kohtaloa usiamman viikon. Hommasin 5 mm:sinä sukkapuikot ja jo postatut 60cm ja 80 cm pyöröpuikot, kaikki addeja. Paita valamistu lopulta noin kahen viikon neulonnalla. Varmaan noppeiten tehty paita ikinä.

Paian tarinaa hieman: viime syksynä poikkesin kummitytön synttärireissulla (ihan sattumalta juu) Korian ABC:lla hakemassa "vähän" lankaa. Sieltä tarttu hyppysiin mm. pari pussia samosta pussilankana. Ajatuksissa oli heti, että paitoja lapsille niistä joskus tullee. Aika koitti nyt kevväällä.

Surffailin eka netissä, mutta mallia pojan neulepuserolle ei nii vain löytynykkään. Löysin Helmiksen tekemän samospuseron (siliää neuletta) ja otin siittä osviittaa silimukkamäärille. Mutta mä halusin palamikoita. En jaksanu kauaa ehtiä ohojetta netistä, sillä halusin suomenkieleisen ohojeen. Seuraavaks otin käsittelyyn kaikki vanhat Modat ja Novitat. Ja niitä oliki ihan "pieni" pino. Ei tulosta. Malleja aikuisille oli kyllä pilivin pimmein. No mitä tekkee neuloja? Kahtoo sopivat palamikot ja alakaa neuloa. Suunnilleen näin tuo pusero sai alakunsa. Tuuria oli matkassa varmasti palijonki, sillä puserosta tuli mun tekeleeksi loistava! Ois se voinu olla hieman leviämpi, mutta eikös samos veny käytössä jonku verran. Paras paita, mikä mun puikoista on syntyny (jos vihervaaraa ei lasketa). Ei tarvinu purkaa oikiastaan ollenkaan ennen kaulusta. Mulla on aina epäonnea kaula-aukon kanssa, sillä joka kerta jou'un purkamaan kauluksen usiampaan kertaa. Nyt sentään selevisin kahella purkamisella. Se on hyvin se. (Kuvat surkeita taas.)


Ohje: osittain oma, silimukkamääriä vakoiltu Helmikseltä, palamikot Moda 1/2008 (mallit 5, 7, 50, 52)
Lanka: Samos Lollipop noin 350g
Puikot: 5 mm, resori 4,5 mm ja kaulus 4 mm
Koko. n.116 cm

Vielä pitäis tehä pari puseroa samoksesta, niihin on siis langat. Voi olla, että kestää vähän aikaa ennen ku alotan ne. Oon joskus muutama vuosi sitten teheny yhen pikkuvauvan paian samoksesta, eikä ollu muistikuvia minkälaista lankaa samos on neuloa. Kauhian karhiaa. Käet oli ihan hellinä ja rasvaa kulu.

To do -lista on pitkä nyt... kämmekkäät, pipoja kevvääks, pari paitaa, hartian lämmitin/poncho itelle, joku päähine itelle, aura huivi... Aikaaaaaaaaa ei oo... ja käsiä vaan kaks kappaletta. Huoh.