lauantai 4. helmikuuta 2012

Raita-apua kaivataan!

Meillä on 5-vuotias poika, joka käyttää villasukkia lähes koko ajan talavella. Yhtäkkiä perheen äiti huomas, että pojan sukissa on reikiä, palijon reikiä. Vastahan mä nuo sukat neuloin... Aattelin neulovani sukkiin uuet terät. Viimein koitti hetki, jollon pyysin sukat itelleni alottaakseni työn. Sukkien lähempi tarkastelu osotti, että ne oli pahhoin nyppyyntyneet. Tarkistin neulomisajan ja huomasin, että ne oli neulottu aika tarkalleen 2 vuotta sitte. Oisko siis aika tehä kokonaan uuet? Lankoja kaapissa on ja poika on mieltyny kovasti noihin nalle-vahavusiin sukkiinsa, siis sammaa vahavuutta puikoille, mutta raitojen kera. Poika kahteli tyytyväisenä toimiani ja huokasi onnellisena ennen nukkumaan menoa: "Äiti sä tuot sitte ne mun jalakoihin ku ne on valamiit". Isoveli puotti onnellisen haaveilijan maanpinnalle: "Ei se ehi saaha niitä nyt valamiiks" Ei niin, ei todella ehi, sillä... 
Hyvälle näyttää näin, mutta...

Neuloin menemään kovalla vimmalla. Välillä joku kuiski korvaani, että ei tuu hyvät. Vaimensin tuon äänen varsin tehokkaalla tavalla neulomalla entistä nopiampaa. Viimein lopetin ja jou'uin myöntämään: raiat hyppii sinne ja tänne ja värinvaihot kiristää pahasti. Nyt kysyn teiltä kanssaneulojat neuvoja: Miten te saatte raidat ojennukseen? Miten saatte pysymään langat niin, ettei värinvaihtumiskohta kiristä? Auttaako neulominen pyöröillä? Kierrättäkö langat toisiinsa nurjalla, vai saako langat kulukia vapaasti sielä nurjalla? Mulla on siis kappeita 2 krs:n raitoja sukissa. Neuvokaa hyvät immeiset mua. Tuntuu että tämäki projeksti valluu suohon...  :(
Tässä näkkyy miten kivasti raidat porrastuu

Hain apua jo Hepsin mainiosta blogista, jossa on aina kivoja linkkejä. Muistin Hepsin neuloneen raitoja ja tein samalla tavalla eli neuloin ekan kerroksen uuella värillä normaalisti, toisella kerroksella nostan ekan silimukan "nurin" neulomatta (lanka takana). Alakuun tuo näytti toimivan, mutta sitte alako raidanvaihtokohat hyppimään pois rivistä. Eli pikaista apua kaivataan!!! Kaikki neuvot otetaan kiitollisena vastaan.  
Tässä jalakapohojasta kuvaa

15 kommenttia:

 1. Minä luin jostain blogista viimetalvena vinkin, että värien vaihtumiskohdassa uuden raidan eka silmukka neulotaan molemmilla raitalangoilla, sitten jatketaan normaalisti eteenpäin. Tuota ylimääräistä lankaa sitten vain kiristetään, että yhtymäkohta tasoittuu. Tein yhdet sukat tällä tyylillä ja aika kivat tuli, ei aivan huomaamaton muttei jää reilua pykälääkään. Toivottavasti tästä nyt ymmärsi jotain... =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi, täytyypä kokeilla. Hyvin ymmärsin mitä tarkoitit tuolla :)

   Poista
 2. Tuo on kyllä kimuranttia, ite oon tehnyt juuri niin kuin sinäkin eli neulonut ensimmäisen uuden värin normaalisti ja seuraavalla kerroksella nostanut neulomatta lanka työn takana. Tää onnistuu ihan OK, jos raidat on vähintään 3-4 krs, mutta just tuo kahden kerroksen raita on hankalaa, jää helposti kiristämään. Vellamo-sukkien ohjeessa annetaan sellainenkin neuvo, että eka uuden värin krs normaalisti, toisen kerroksen eka silmukka neulotaan kerrosta alempaan silmukkaan (eli siihen samaan, johon ekan kerroksen eka silmukka neulottiin). Tuota en oo itse kokeillut.

  VastaaPoista
 3. Hei!

  Yh, en voi auttaa, olen neulonut normaalisti välittämättä hypyistä. Luulen että minun neulomissa sukissa varren joustinneule antaa anteeksi niin ei näy ne vaihtumiskohdat niin selvästi. Mutta sileän neuleen kohdalla näkyy, ja ajattelin ettei se häiritse kun on jalkapohjassa..

  VastaaPoista
 4. Hei, minäkään en tee kaksikerroksisiin raitoihin mitään erikoistemppuja, kierrän vain lankoja vaihtaessani ne niin ettei jää reikää. Pykälä jää mutta kyllä sen kanssa voi elää. Kolmi- ja useampikerroksisiin raitoihin sovellan tuota toisen kerroksen ensimmäisen silmukan nostoa. Siitä jää vähän kireä kohta neuleeseen mutta silti se on nätimpi kuin pykälä.

  VastaaPoista
 5. Mä neulon aina niin, että ekan neulon ekan kerroksen uudella värillä normaalisti, mutta sitten seuraavalla kerroksella nostan ekan silmukan mukana myös sen edellisen kerroksen silmukan. Siis tavallaan kaksi silmukkaa päällekkäin. Tällä tavalla raidat ei hyppää eikä mulla ainakaan langat kiristä, vaikka en niitä kiedo toisiinsa.

  On tosi hankala selittää, kun ei voi näyttää, mutta toivottavasti ymmärsit mitä tarkotan. Eli siis eka kerros uudella värillä normaalisti, tokalla kerroksella ekan silmukan mukana myös edellisen kerroksen samalla kohtaa oleva silmukka ja ne neulotaan yhdessä. Tällöin kyllä käy niin, että jos neuloo vaikka aina kolme kerrosta yhdellä värillä, niin tuossa kohtaa näyttää niin kuin neuloisi vain kaksi kerrosta. Silti raidat tulee tasaisesti ilman tuota hyppäystä.

  VastaaPoista
 6. Hei Näppi, eipä ole mullakaan käytössä mitään kummallisia temppuja. Kierrän vain langat värinvaihtokohdassa ja hiukan kiristän uutta lankaa, jottei sillä edellisen kerran neulottu silmukka jää muita löysemmäksi. Pieni porras vaihtokohtaan jää, mutta minua se ei kyllä ole haitannut. Edellisten kommentoijien tekniikoita voisin kyllä joskus kokeilla :)

  VastaaPoista
 7. Ei mua haittaa ainakkaan, vaikkei meniskään ihan kohilleen...

  VastaaPoista
 8. Nätit sukat kaikesta huolimatta. Minäkään en osaa neuvoa mutta johan noita neuvoja tuli muilta.

  VastaaPoista
 9. Mulla jää kanssa ihan samanlaiset "pomput" raitojen vaihtokohtaan, mutta en ole antanut sen häiritä ollenkaan. :) Hienot sukat on tulossa!

  VastaaPoista
 10. Kivat sukat!
  Emmää oo ikinä mittää kommervenkkejä teheny raitojen vaihosa. Määkai oon aatellu, että kelle ne näkkyy jalakapojohasta.. üü
  No, ehkä kontatessa näkkyy.. niinhän se näkkyy kassin pohojaki liukuportaisa.. :)
  Älä oo turhan tarkka.. käyttötavaraahan ne, eikä varmasti käyttyä haittaa.

  VastaaPoista
 11. En minäkään osaa tuohon mitään sanoa. Kuitenkin tosi kivan näköiset sukat on tulossa. Pidän noista raidoista niin. :)

  VastaaPoista
 12. Juu minä teen kuten Miia-Rebekka. Se ei kiristä kuten pelkkä silmukan nostaminen. Ohje siihen löytyy täältä: http://www.hookandneedles.com/2009/02/jogless-stripes/

  VastaaPoista

Kiitos ku jaksoit jättää viestin. Se piristää kummasti.