perjantai 23. maaliskuuta 2012

Perussukka paras sukka?!!

Heipä hei, kanssaneulojat ja -bloggaajat sekä ystävät ja kylänmiehet! Ilokseni voin kertoa, että edellisen postauksen pipo on ku onkin ollu päässä  myös koulussa, joten ei menny työ hukkaan. Tykkään piposta tosi palijon ja se on yks parhaiten onnistuneista pipoista. Kiitos kaikista pipokehhuista! Lueskelin niitä hymyhuulin. Lissään sen verran, että ohoje on saatavilla novitan sivvuilta (klik). Joku pahotteli, ettei hälle tuu ennää novitaa. Eipä tuu mullekkaan tällä hetkellä.... 


Tällä kertaa luvassa asiaa sukista ja ehkä niitten vierestäki.  

Tässä ekat itelleni neulomat sukat ohuesta sukkalangasta. Lanka on palakinto Elämää-blogissa bongaamastani tasaluvusta joskus aikoja sitte. Näitä sukkia alotin ekan kerran jo vuonna 2010. Kesken jäivät. Uuestaan alotin kevväällä 2011 ja taas sukat jäivät kesken. Elokuussa tartuin puikkoihin ja sain ekan sukan valamiiks. Viimein päätin, että sukkien on valamistuttava. Hartiavoimin tein töitä toisen sukan etteen, melekosta pakkopullaa se olikin. Sukkien päät silimukoin yhteen, että oli vielä hiukka extrahommaa siinä. Kaiken vaivannäon jäläkeen voin sanoa, että uus ohhuitten sukkalankojen ystävä on syntyny! Näitä pittää saaha lissää, ehottomasti. Mies tilas itelleen uuet ohuet sukat (joskus kauan sitte), sillä ne ekat hän kulutti jo puhki. Onneks mulla on ainaki 4:t langat valamiina....
Perussukka, ranskalainen kantapää, 68 s.
Lanka: Regia stretch color
Puikot: 2,5 mm
Valamiit: 27.10.2011
Neuleoessani 5v pojan sukkia (niitä vihreä-raidallisia) sain vanhimmalta pojalta toiveen raitasukista, taisin siittä mainitakki. Eka aattelin, että en ennää tälle talavelle tee sukkia. Uutta pontta asiaan sain ku poika toi näytille vanhat sukkansa. Ne olivat aivan liian pienet! Pojalla oli tiiossa laskettelureissu seuraavalla viikolla, joten puikkoa toisen perrään ja kiivaasti. Niin vain sai poika sukat jalakaansa laskettelureissulle. Tottapuhuen sukat on ollu jalassa koko ajan. Tykkään tästä värityksestä erityisen palijon. Huomas muuten tosi hyvin eron sen vanhan hyvän nallelangan ja uuen nallen välillä. Harmaa on vanhaa ja raidallinen uutta. Niitten vahavuus on aivan eri luokkaa. 

Perussukka, ranskalainen kantapää, 56 s.
Lanka: Nalle harmaa ja nallekesä
Puikot: 3mm
Valamiit: 17.3.2012

Sain siskoltani hiihtolomalla nämä kauniit sukat, jotka hän oli saanu joululahajaks. Ne olivat hälle monta numeroa liian suuret. Mun jalan koko on 42 ja siskon 38. Tuntu eka aivan hullluta ottaa sukat vastaan. Oon neulonu omat sukkani ite ala-asteelta lähtien. Alakuhämmästyksestä toivuttuani, sukat on ollu jalassa toimittaen unisukkien virkaa. Ne punaset unisukat on telakalla..........  

Samalla sisko puhu, että pitäs tilata miehensä tätiltä uusia sukkia. Tuohan on neulojalle ku "kutsu häihin". Lupasin tehä sukat noitten sukkien tilalle vaihtarina. Näihin meni aikaa noin 12 tuntia kaikkinensa. 7veikkaa on nopia tikuttaa. Sainpahan ees yhen vajjaamman kerän 7veikkaa kaappiin, sitä ku sielä riittää. Meiltä jokkaiselta, jolla on nallen vahavuset sukat (tai vieläki ohuemmat), on 7veikkasukat jääny kokonaan pois käytöstä. Siskon sukat vein keskiviikkoiltana postiin. Toivottavasti tulevat käyttöön ja ovat mieluisat.

Perussukka, ranskalainen kantapää, 52 s
Lanka: 7veljestä raita
Puikot: 3,5 mm
Valamiit: 21.3.2012
Tässäpä näitä sukkasia. Tällä hetkellä puikoilla on sukat, kuinkas muutenkaan. :) Mukavaa viikonloppua ite kullekki. Pysykää langoilla. 

Taas täälä ei toimi tasaus, ärrinmurrin...

perjantai 16. maaliskuuta 2012

Palamikonkiertoja

Yks pojistamme on erittäin tarkka pukkeutumisestaan. Loppysyksystä poika esitti toiveen neulotusta piposta. Hän sellaili novitan lehtiä ja tuli viimein luokseni: mä haluan tällasen pipon ja tuossa värissä. Selevä. Mulla ei oo kaapissa sellasta lankaa, joka ei kutittais (ihan oikiasti), joten mun pittää ostaa ensin lankaa. Tuon tuosta poika kyseli, joko langat on ostettu. Jossain vaiheessa (oli jo talavi ennen joulua) mentiin prismaan ja poika sano heti ovella: täältä voijaan kahtoa sitä lankaa. Ostettiin Novitan luxus alpacaa, ehkei se kutittais ja siittä löyty just se sopiva harmaa väri. :) Langat ostettuna siis. Ei muuta ku puikoille...

Vaan ei jostain syystä huvittanu. Mentiin jo maaliskuussa ja yhtenä päivänä poika oli kuulolla, ku mietin ääneen, että tekis mieli tikata jotaki. Sähän voit alottaa sen mun pipon, tuli heti pojan vastaus. Ennään en kehannu siirtää alotusta ja laitoin pipon tulille. Ohojeen lanka oli 7veikkaa, joten jou'uin säätämään. Alpaca on nallen vahavusta suunnilleen eli ohuempaa. Kahtelin sopivia silimukkamääriä nallelle tehhyistä pipomalleista. Silimukkamäärä oli kerrasta sopiva, mutta mulleppa ei tullu mieleen, että ehkä resoriaki pitäs säätää mallineuleeseen sopivaks, jos silimukoita on 45 enemmän. Mun tavaramerkki on vissiin jo "neulo, pura, neulo uuestaan ja onnistu". Olin neulonu jonku matkaa, ku silimään pisti yks pikku juttu. Ei muuta ku pura ja lähe alusta...
Mallineule on 1 silimukan verran sivussa...

En tykänny ohojeen palamikonkierroista, ne tehtiin niin monimutkasella tavalla, mutta en jaksanu ehtiä vastaavaa ohojetta mistään, koska palamikot tehtiin joka 4:s krs ja per kierros 5 krt. Palamikoissa piti siirtää silimukoita kahella apupuikolle. Oon neulonu palijon palamikoita, mutta tällanen tyyli oli eka laatuaan. Alakuvaikeuksien jäläkeen työ eteni joutusasti. Onneks, sillä poika oli oottanu valamista jo aaaiiiiika monta kuukautta. 

Ohojeessa palamikoittenkierrot lopetetaan kesken eli palamikot jätetään "auki". En halunnut tehä noin ja mulla oli mielessä ajatus apinoia hieman Tikrun Chevalierlapasten kaaviota yhestä kohtaa. Niin teinki. Tykkään piposta, vaikka laskelmat meni hiukan pieleen ja alotin liian aikasin palamikoitten "sulukemisen". Päätin etten pura. Poika tykkää ja se on pääasia. Lopulta tupsuun tuli uusi toive: värikkäästä langasta. Niin tein. Kun pipo oli tupsun kiinnitystä vaille valamis (iltamyöhällä), sai poika raivarin: hän haluais pipon kouluun seuraavana päivänä. Ei auttanu ku kiinnittää tupsu paikalleen. Poika ei rauhottunu nukkumaan ennen ku pipo oli valamis. Tulipahan tehtyä, viimeinki.

Nyt jos pipo jää pitämättä, en tee kyllä yhtään pipoa hälle ennää. Nimittäin oon teheny pipoja aikasemminki ja pitämättä ne on jääny... Tietenki sain uuen pipotillauksen heti vanhimmalta pojalta. Ei oikeen innosta. Oli tuota lankaa ihan kiva neuloa, mutta siitä irtos tosi palijon sellasta irtokarvaa. Toivottavasti pipo kestää, eikä venaha heti pilalle.

Ohje: Novita syksy 2011, malli 61 omin muokkauksin, 125 s. 
Lanka: Novita Luxus Alpaca vajaa 50g ja tupsuun NalleKesää
Puikot: 3,25 mm ja 3,75 mm
Valamis: 15.3.2012
Muuta: Raverlryssa

PS. Arvatkaa oliko pipo päässä pojalla kun tuli koulusta kottiin??? Ei!!! Kyssyin syytä, oli vastaus: piän sitä kotona......................... just joo.
PPS. Tervetuloa uuet lukijat! Ja kiitos kaikille kommenteista. :)

tiistai 6. maaliskuuta 2012

Raitasukat ja -lapaset

Blogissa on ollu hilijasta ku huopatossutehtaalla konsanaan. Hiihtolomalla suunnittelin kovasti bloggaavani, mutta enpä jaksanu. Meillä on ollu varsinainen tautitupa tammikuun lopusta lähtien. Ensin lapset sairastu tulirokkoon. Seuraavana osa sai angiinan ja pienimmät nuhakuumeen. Nyt on uusintakierros menossa kuumetaudista, joka on kestäny jo yli viikon per nuppi, eikä älyä häipyä toiseen talloon. Lisäks "ohojelmassa" on yrjötautia, jossa sairastuneitten välillä on ollu myös yli viikko. Tuolla tahilla meillä yrjötään vielä huhtikuun lopussa... Tännään(kin) mies käytti yhtä poikaa lääkärissä ja angiinahan pojalla on. Vettää mielen kuravellille kerrassaan, ku tympäsee niin mielettömästi. Kävin tuulettelemassa aivosolujani päivällä ihanaisessa auringonpaisteessa koiran kans. Samalla heittelin pöpöjä ilimaan kaikkien ohikulukijoitten päälle... virn* ;) Aivan mahtavasti aurinko lämmitti jo. Tervetuloa kevät, tervemenoa tautitupa muille maille!

Neulottuihin asioihin sitte. Joo-o, on ne raitasukat valamistunu, mutta kukkaan ei oo blogannu niitä, eikä niitä monia muitakaan töitä, jotka on valamiina. Mikähän siinäki oikeen on muka niin vaikiaa? Töitä on valamiina usiampi ja ne on menny käyttöön heti. Osa on sen näkösiä, että niitä ois pietty yötä päivää jaloissa tai käsissä. Kulutus on kovvaa ja se näkkyy novitan nallelangassa ainaki tosi äkkiä. Raitasukat on ollu käytössä 4 päivää, koska jemmasin niitä jonki aikaa, ajatuksena kuvata ne ensin. No eipäs vain onnistunu ja niinpä poika sai sukat ennenku ne oli kuvattu. Kulutuksen huomaa nyt jo. Enimmät nypyt revin pois ennen kuvvaamista.

Oon tainnu joskus mainita, että oon täyellisyyen tavottelija ja siks en sietäny raitasukissa "hyppyjä" värinvaihtokohissa. Niinpä nykäsin puikot pois ja alotin alusta (ks. ed. postaus). Tällä kertaa neuloin 4:n kerroksen raitoja ja nyt sain kerrokset suht tasasesti, eikä tarvinu menettää hermojaan raitojen kans. Sain paljon vinkkejä raitojen neulomiseen, suuret kiitokset niistä ihan jokkaiselle! Käytin raitojen vaihtumiskohassa Hepsin vinkkaamaa tekniikkaa, johon tässä linkki.

Kantapäässä "kikkailin" myös ja neuloin Kottbyn neuvomalla tekniikalla. Tuli hyvä ja tasanen rivi kantapään reunaan tällä tavalla. Tätä tappaa käytän jatkossakin. Sukista on tykätty kovasti. Isoin veli kahteli niitä kovin kaihoten, hänki haluais raitoja...

Ohje: Perussukka, 48 silimukkaa
Lanka: Novita nalle vihreä ja nalle syksy
Puikot: 3 mm
Valamiit: 24.2.2012

Tyttärelle tein lapaset langasta, josta oon teheny hälle villasukat 2010 vuojen alussa. Tyttö hukkas eelliset lapasensa viime talavena. Nyt vasta sain tehtyä uuet. Parempi myöhään ko ei millonkaan, vai miten se mennee. Näistä ei sen kummempaa juttua irtoa, peruskauraa ja tuttua kaikille.

Ohje: Peruslapanen, 44 silimukkaa
Lanka: Novita nalle talvi
Puikot: 3 mm
Valamiit: 2.2.2012

Tässä pari valamista. Jospa seuraavana ois jotain muutaki. Ehkä niitä keskeneräsiä, ku niitä on kertyny vino pino tai hamstrauksia tai... parempi olla luppaamatta yhtään mittään. :) Mukavia maaliskuun päiviä kaikille! Kiitos kommenteistanne. Ne on tärkeitä mulle. Tervetuloa vierailulle blogiini vastakin kaikki vanhat, uuet ja satunnaisetki kävijät.